Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 8-04-1952, ΠΟΛΩΝΙΑ

Με καινούργιες χαρές και γέλια γέμισαν ξανά τα σπίτια των σοβιετικών ανθρώπων με τη νέα πέμπτη πτώση των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Αυτό είναι τ’ αποτέλεσμα της ανάπτυξης της βιομηχανικής και γεωργικής παράγωγης, του ανεβάσματος της παραγωγικότητας της δουλειάς, της προσπάθειας για το κατέβασμα του κόστους της παραγωγής σ’ όλα τα προϊόντα. Είναι τ’ αποτέλεσμα του Σοβιετικού καθεστώτος, της φιλειρηνικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης, της φροντίδας του μπολσεβίκικου κόμματος, της Σοβιετικής κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του σ. Στάλιν για τη ζωή των απλών ανθρώπων, φροντίδας που εμπνέει τους σοβιετικούς εργαζόμενους στην ανάληψη καινούργιων υποχρεώσεων άμιλλας στη γιομάτη αυτοθυσία και ηρωισμό φιλειρηνική δουλειά τους για την πιο γρήγορη οικοδόμηση του κομμουνισμού.

Να τι γράφει, ανάμεσα στ’ άλλα, ο μαραγκός Φ. Πολοβινκιν από την πόλη Μόλοτοφ : «Αύριο φεύγω για ανάπαυση στο Κόσλοβοντσκ με έξοδα του κράτους όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί μου … Στην Αμερική ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να θρέψουν ψείρες, ψύλλους και μικρόβια πανούκλας και χολέρας, ενώ οι άνεργοί της πεθαίνουν απ’ την πείνα και τις αρρώστιες … Εμείς, όπως το είπα και στη Πανενωσιακή Συνδιάσκεψη των οπαδών της ειρήνης, δεν έχουμε καιρό για πολέμους, εμείς οικοδομούμε τον κομμουνισμό. Η καινούργια πτώση των τιμών δείχνει ότι έχουμε νέες επιτυχίες στην οικοδόμηση του κομμουνισμού.

Φωτεινή και χαρούμενη είναι η ζωή μας. Κάθε σοβιετικός άνθρωπος δοξάζει τον αγαπημένο μας Στάλιν για την πατρική στοργή που δείχνει για μας τους απλούς σοβιετικούς δουλευτές.»

Από τη μακρινή Άλμα – Άτα γράφει η Νταχάν Ντιουσένοβα μηχανικός εργοστασίου ζαχαροπλαστικής : «… Στο ότι η κυβέρνησή μας μπόρεσε να κατεβάσει σημαντικά τις τιμές, βρίσκεται η συμβολή κάθε σοβιετικού ανθρώπου που εκτελεί τίμια κ’ ευσυνείδητα το καθήκον του στη δουλειά … τον περασμένο χρόνο ανεβάζοντας την παραγωγικότητα της δουλειάς με την καλύτερη χρησιμοποίηση του τεχνικού εξοπλισμού, το προσωπικό του εργοστασίου μας εξοικονόμησε για το κράτος 836 χιλιάδες ρούβλια. Φέτος θα κάνουμε ότι μπορούμε για νάχουμε καινούργιες επιτυχίες στη δουλειά. Αυτή θάναι η καλύτερη απάντηση για τη στοργή που δείχνει ο σ. Στάλιν για τη χαρούμενη και φωτεινή ζωή του λαού μας»…

Ο εφαρμοστής Τσερνομπρόβκιν για να δει τη διαφορά, έφαγε το μεσημέρι τα ίδια φαγητά που είχε φάει την προηγούμενη μέρα της πτώσης των τιμών και επλήρωσε δυο ρούβλια λιγότερα. Ο Ήρωας της Σοσιαλιστικής δουλειάς Γρ. Κούντινωφ λογάριασε πως μονάχα από τα τρόφιμα της οικογένειάς του θάχει οικονομίες 450 – 500 ρούβλια το μήνα. «Η μπριγκόνα μου – είπε – έπιανε προηγούμενα τη νόρμα 170% τώρα θα τη φτάσουμε στα 200%».

Ο σ. Έφιμωφ ήρθε στο εργοστάσιο πριν 8 μήνες μη έχοντας καμιά ειδικότητα. Τώρα είναι τορναδόρος στη ΙΙΙ γρούπα. Στο χρονικό αυτό διάστημα αγόρασε παλτό, κουστούμι κι’ ένα σωρό τεχνικά βιβλία. «Τώρα – είπε – έχω ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για ν’ αγοράσω και άλλα πράγματα. Ολόκληρος ο λαός μας θα ζει ακόμα πιο καλά και πιο πλούσια. Ευχαριστώ την κυβέρνηση και το Μεγάλο Στάλιν για την πατριωτική φροντίδα τους για το λαό». Η σερβιτόρισσα σ. Γκρεμπεσίνκοβα που δουλεύει στο λαϊκό εστιατόριο Ν. 11 λέει: «Κάθε χρόνος που περνά και γίνεται η ζωή του λαού μας πιο πλούσια, πιο όμορφη. Το βλέπω στους πελάτες μας και στους τιμοκαταλόγους μας. Σήμερα όλα τα φαγητά είναι πολύ πιο φτηνά από ότι ήταν πριν. Μερικά φαγητά είναι δέκα φορές πιο φτηνά απ’ ότι ήταν μερικά χρόνια πρωτύτερα. Και κοιτάξτε το τιμοκατάλογό μας πόσο πλούσια είναι η εκλογή που μπορεί να κάνει ο πελάτης».

Στο βιβλιοπωλείο Νο 92 της Μόσχας πουληθήκαν τη μέρα της πτώσης των τιμών μιάμιση φορά περισσότερα βιβλία από τις προηγούμενες μέρες. Στο βιβλίο προτάσεων του βιβλιοπωλείου η παιδαγωγός σ. Μακαρήτσεβα έγραψε : «Εμείς οι σοβιετικοί άνθρωποι ξέρουμε σε τι άθλια κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι των καπιταλιστικών χωρών … Οι τιμές εκεί ανεβαίνουν, η ανεργία αυξάνει, μεγαλώνει η πείνα και η αθλιότητα. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν ν’ ανάψουν καινούργιο παγκόσμιο πόλεμο. Μη έχοντας εμπιστοσύνη στους στρατιώτες τους κάναν συμμάχους τους τα μικρόβια της χολέρας και της πανούκλας. Με οργή και αποτροπιασμό άκουσαν αυτή την είδηση οι σοβιετικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι της δημιουργικής δουλειάς, που σκοπό βάζει την ειρήνη, την αφθονία και την ευτυχία. Η καινούργια κατά σειρά πτώση των τιμών, είναι ακόμα μια λαμπρή απόδειξη της Σταλινικής φροντίδας για την ευτυχία του λαού. Με όλη μας την καρδιά ευχαριστούμε το μεγάλο Στάλιν».

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Ο Ρ.Σ. της Βαρσοβίας μετέδωσε γράμμα που απηύθυνε ο μεγάλος Τούρκος ποιητής και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ναζίμ Χικμέτ προς τον Ελληνικό λαό. Στο γράμμα του ο Ναζίμ Χικμέτ ανάμεσα στ' άλλα λέει:

Αδέλφια έλληνες,

Υπάρχουν δυό Τουρκίες και δυο Ελλάδες. Η αληθινή και η ψεύτικη. Η ανεξάρτητη και η δουλική. Η μια είναι η Ελλάδα του Μπελογιάννη και των χιλιάδων ελλήνων πατριωτών που υποφέρουν στις φυλακές. Η πατρίδα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Ελλάδα. Είναι η Τουρκία με τους χιλιάδες τούρκους πατριώτες, που σαπίζουν στα μπουντρούμια. Η Τουρκία του τούρκικου λαού. Αυτή είναι η γνήσια Τουρκία.

Υπάρχουν και η Τουρκία και η Ελλάδα του Μεντερές και του Πλαστήρα. Είναι οι επίσημες, όχι οι πραγματικές. Είναι αυτές που με τους ελάχιστους υποστηριχτές τους, ξεπούλησαν και τις δυό χώρες στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Τώρα τελευταία, κάτω απ' τις αμερικάνικες ευλογίες, ο Μεντερές και ο Πλαστήρας έσφιξαν τα χέρια στην Αθήνα. Τα ματωβαμμένα χέρια τους, που στέλνουν τούρκους και έλληνες στρατιώτες στην Κορέα. Τα ματωβαμμένα χέρια τους που ετοιμάζουν νέο πόλεμο. Έβγαλαν και επίσημο ανακοινωθέν και μίλησαν για ελληνοτουρκική φιλία. Τη φιλία αυτή την καταλαβαίνουμε όλοι.

Να χτυπούν μαζί τους αγωνιστές του τούρκικου και ελληνικού λαού, που παλεύουν για την ανεξαρτησία, ειρήνη και ελευθερία. Να αλέσουν στον ίδιο αμερικάνικο κρεατόμυλο, παιδιά του ελληνικού και του τούρκικου λαού. Να υποχρεώσουν το λαό της Τουρκίας και της Ελλάδας, να σκύβει το κεφάλι και να προσκυνάει τα αφεντικά τους και τα αφεντικά των αφεντικών τους.

Όμως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας, δίνουν πέρα για πέρα διαφορετικό νόημα στην ελληνο-τουρκική φιλία. Γι' αυτούς η φιλία σημαίνει κοινό αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Για την εθνική ανεξαρτησία, για την ευτυχία, για να μπορούν να γεύονται πλάι πλάι στο αδελφικό τραπέζι της φιλίας το ψωμί και τις ελιές του τόπου τους.

Ο τούρκικος και ο ελληνικός λαός, θέλει να στείλει στο διάβολο τους ξένους καταχτητές. Τους εμπειρογνώμονες για τα βασανιστήρια, και τους εμπειρογνώμονες για την οικονομική καταστροφή.

Στις καρδιές του τούρκικου και του ελληνικού λαού, υπάρχουν τα ίδια αισθήματα. Αγάπη στις πατρίδες τους, αγάπη στη Σ.Ε., τις Λ. Δημοκρατίες, τη Μεγάλη Λαϊκή Κίνα. Κάθε εξαρτημένο και μισοεξαρτημένο λαό, που αγωνίζεται για την εθνική ανεξαρτησία. Αγάπη για το Κορεάτικο λαό. Αγάπη για τους τίμιους αμερικανούς. Αυτή τη σημασία έχει η φιλία ανάμεσα στον τούρκικο και τον ελληνικό λαό.

Φίλοι μου έλληνες.

Πρέπει ν' αγωνιστούμε μαζί, χέρι με χέρι για την εθνική ανεξαρτησία των χωρών μας, για τη δημοκρατία ενάντια σε κάθε εκδήλωση φασισμού, ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Έτσι η φιλία μας θα γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρή.

Σαν εκπρόσωπος του λαού μου, μπορώ να σας πω, ότι ο τούρκικος λαός αγαπάει τον ελληνικό λαό και νοιώθει θαυμασμό, για τα ηρωικά του κατορθώματα. Μπορώ να σας πω, ότι οι τούρκοι αγωνιστές μάθαιναν ακόμα και μέσα στη φυλακή, τα νέα από τους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού και του λαϊκού σας στρατού. Μπορώ να σας πω, ο,τι παρακολουθούσαν τα γεγονότα στην Ελλάδα με δάκρυα στα μάτια. Ο τούρκικος λαός ήταν στο πλευρό του ελληνικού λαού, στις τραγικές και ηρωικές αυτές μέρες και θα είναι και στο μέλλον πάντα στο πλευρό του.

Αδέλφια μου Έλληνες.

Εδώ και δέκα μέρες βρίσκομαι στην Ουγγαρία. Η Ουγγαρία είναι μια απ' αυτές τις θαυμάσιες χώρες που μεσ' τη λεύτερη και ειρηνική ζωή χτίζουν την ευτυχία τους. Σ' αυτό το ανεξάρτητο και αυτοκυβερνούμενο κράτος, κανείς δεν κάνει προπαγάνδα για πόλεμο.

Επισκέφθηκα μια θαυμάσια κατασκήνωση πιονέρων στην Βουδαπέστη, όπου βρήκα επίσης και ελληνόπουλα. Όλα ήταν ροδοκόκκινα σαν τα μήλα της πατρίδας μας. Πάιζαν, τρέχαν, τραγουδούσαν και μάθαιναν μαζί με τα αδελφάκια τους τα ουγγαρεζόπουλα. Όταν περνούσαμε από μπροστά τους ένα μικρο κοριτσάκι ρίχτηκε στο λαιμό μου, και φώναξε ζωηρά : «Να φτιάσετε τέτοιες κατασκηνώσεις, όσο μπορείτε γρήγορα και για τα αδέλφια μας στην Ελλάδα και την Τουρκία.» Δάκρυσα και της έδωσα την υπόσχεση ότι οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας, θα γίνουν γρήγορα ανεξάρτητοι και ελεύθεροι.

Φίλοι μου

Σας μιλώ σαν ένας τίμιος άνθρωπος, σαν φίλος, σαν ποιητής του λαού μου, σαν ένας πατέρας, και σας λέω, ότι τα παιδιά που ζούνε εδώ στη Ουγγαρία ζούνε κάτω από τις καλλίτερες συνθήκες. Είναι όλα γερά. Δεν κόβουν τους δεσμούς τους με το λαό τους. Μιλούν όλα θαυμάσια ελληνικά. Ο λαός της Ουγγαρίας τους παραστέκεται στοργικά. Όλα αυτά ζητούν από σας, να λευτερώσετε την Ελλάδα από τα νύχια των ιμπεριαλιστών και φασιστών. Να φτιάσετε μια ανεξάρτητη, λεύτερη, ευτυχισμένη Ελλάδα. Έτσι τα παιδιά του λαού θάχουν δικαίωμα στο γέλιο και στη χαρά.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 19.08.1952

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ

ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΒ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΑΣ.

ΜΟΣΧΑ – 13 «Να τεθεί τέρμα στα βασανιστήρια των ανθρώπων». Κάτω απ' την επικεφαλίδα αυτή δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες της Μόσχας επιστολή της αντιπροσωπείας της ΕΣΣΔ στον ΟΕΕ προς τη γραμματεία του ΟΕΕ.

Στις 11/8 η αντιπροσωπεία της ΕΣΣΔ στον ΟΕΕ έστειλε στη γραμματεία του ΟΕΕ επιστολή με το ακόλουθο περιεχόμενο.

«Η αντιπροσωπεία της ΕΣΣΔ μέσα στον ΟΕΕ λαμβάνει την τιμή να πληροφορήσει τη γραμματεία του ΟΕΕ ότι ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της ΕΣΣΔ Ι.Β. Στάλιν, έλαβε την ακόλουθη επιστολή από συγγενείς των ελλήνων πολιτικών κρατουμένων.

Με την καρδιά γεμάτη πόνο και φόβο, εμείς οι καταβασανισμένες μάνες, γυναίκες και αδελφές των ελλήνων πολιτικών κρατουμένων, αποτεινόμαστε προς Σας, και ζητούμε τη μεσολάβησή σας για την οριστική κατάργηση του στρατοπέδου της Γιούρας.

Σας παρακαλούμε, να μη επιτρέψετε με την μεσολάβησή σας την εξόντωση των συγγενών μας.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες που με δυσκολία πάρθηκαν απ' τους απομονωμένους κρατούμενους στο στρατόπεδο μαρτυρούν ότι στο στρατόπεδο, συνεχίζεται η τρομοκρατία και οι ξυλοδαρμοί, η βία και η έλλειψη κάθε έλεγχου στις πράξεις των δεσμοφυλάκων. Και το κυριότερο είναι ότι τελειώνει η κατασκευή των νέων κτιρίων φυλακών που απ' όλους τους αρμόδιους θεωρούνται ακατάλληλα για την κράτηση των φυλακισμένων. Οι επανειλημμένες δηλώσεις του διευθυντή των φυλακών, των δεσμοφυλάκων, των μελών της επιτροπής για την εφαρμογή των μέτρων ειρήνευσης σχετικά με την επικείμενη χρησιμοποίηση των ανεγειρομένων κτιρίων, μας πείθουν ότι η ζωή των συγγενών μας διατρέχει κίνδυνο.

Στο όνομα των ανθρώπινων αισθημάτων. Στο όνομα του πολιτισμού και της δικαιοσύνης αποτεινόμαστε προς Σας και ζητούμε τη μεσολάβησή Σας με σκοπό να επιτευχθεί η κατάργηση του στρατοπέδου της Γιούρας, τα υγρά μπουντρούμια του οποίου έγιναν τάφος για τους συγγενείς μας. Φτάνει που έχασαν ολότελα την υγεία και τη ζωή τους στη Γιούρα. Φτάνει η απομόνωση που υποβάλλονται πολλά χρόνια χιλιάδες δεσμώτες. Πρέπει να μπει τέρμα στα βασανιστήρια, στην πείνα, στη δίψα που θανάτωσαν τόσους ανθρώπους.

Ελπίζουμε οτι τα έγκυρα στοιχεία που Σας αναφέρουμε, θα Σας πείσουν πόσο απαραίτητη είναι η κατάργηση του στρατοπέδου της Γιούρας. Ελπίζουμε ότι θα ακούσετε τη φωνή χιλιάδων ελληνίδων μανάδων, γυναικών, και αδελφάδων των πολίτικων κρατουμένων που απαιτούν την κατάργηση του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Γιούρας σαν τόπου φυλάκισης των ανθρώπων.

Με σεβασμό προς Σας. Αικατερίνη Προβελεγγίου, Ελένη Τεριάκη, Μαρία Μουρατίδου, Έλλη Κρεολάκου, Παρασκευή Ζωγράφου, Ελευθερία Αναστασίου, Ποταμιάνου, Αικατερίνη Ψύχα, Παπαγιαννάκη.

Παραθέτοντας την επιστολή αυτή η αντιπροσωπεία της ΕΣΣΔ στον ΟΕΕ παρακαλεί τη γραμματεία του ΟΕΕ όπως εμφορούμενη απ' τις ανθρωπιστικές αρχές απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα, αρχές που ψηφίστηκαν στην Γ' και Δ' γενική σύνοδο του ΟΕΕ, όπως πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των ελλήνων πολιτικών κρατουμένων, για τους οποίους γίνεται λόγος στην αναφερόμενη επιστολή.

Παρακαλούμε επίσης όπως το κείμενο της επιστολής μας με την έκκληση που περιέχει, εκδοθούν σαν ντοκουμέντα του ΟΕΕ και σταλούν στις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών του ΟΕΕ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 14.08.1952

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΑΣ

ΡΕΕ 16. Είκοσι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι απηύθυναν νέα έκκληση προς τον ελληνικό λαό και σε κάθε τίμιο άνθρωπο για την κατάργηση του στρατοπέδου θανάτου της Γιούρας.

Ετοίμασαν τον ενταφιασμό μας στα κτίρια – τάφους της Γιούρας. Ετοίμασαν την εξόντωσή μας με την εγκάθειρξή μας στα νέου τύπου κρεματόρια της Γιούρας. Πολλοί εκ των κρατουμένων αγωνιστών βρισκόμαστε στον άγονο ξερόβραχο της Γιούρας τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Αρκετά κορμιά θάφτηκαν στην αφιλόξενη γη του. Φτάνει πια το αιματηρό όργιο, σώνει η φρίκη και η αγωνία. Υψώστε φωνή έντονης διαμαρτυρίας και αξιώστε να καταργηθεί η Γιούρα, να διαλυθεί το στρατόπεδο του θανάτου, να γκρεμιστούν τα κρεματόρια, τα κτίρια – τάφοι.

Με την έκκληση των φυματικών κρατουμένων της Γιούρας σμίγουν και οι καθημερινές εκκλήσεις όλων των δεσμωτών απ' όλες τις φυλακές. Είκοσι χιλιάδες μάρτυρες πολιτικοί κρατούμενοι σύμβολα της εθνικής αντίστασης απευθυνόμαστε σε σας, όλους τους τίμιους ανθρώπους, όπου κι' αν βρίσκεσθε, όποια θέση κι' αν κατέχετε, σε όποια ιδεολογία κι' αν πιστεύετε, να εκπληρώσετε το χρέος σας το ανθρωπιστικό αξιώνοντας την κατάργηση της Γιούρας, ματαιώνοντας την εξόντωσή μας.

Είκοσι χιλιάδες δεσμώτες θα ριχτούμε, ίδιοι προμηθείς, στον ξερόβραχο του Αιγαίου για να μας ξεσκίζει σαν τον γυπαετό τα σπλάχνα η φυματίωση και τις σάρκες τα βασανιστήρια, για να μας δέρνουν ανελέητα οι αγέρηδες, για να μας στραβώνει η άμμος, να πεθαίνουμε για μια στάλα γλυκό νερό, να μας λιώνει τα πνεμόνια, να μας ροκανίζει τα κόκκαλα, να μας τρώει τους αρμούς η αβάσταχτη υγρασία, για να μη μάθετε τα βασανιστήρια που θα μας περνούν.

Η Γιούρα είναι ο ίδιος ο θάνατος από φυσικού της. Σπάρθηκε κι' όλας με δεκάδες θύματα πολιτικών κρατουμένων. Πάνω σ' αυτό το φέουδο του θανάτου στήθηκαν τα κρεματόρια – τα κρεματόρια για τους 20 χιλιάδες δεσμώτες σήμερα, για κάθε δημοκράτη αύριο. Μέσα σ' αυτά μας καρτερεί η εξόντωση, χωρίς ποτέ να μάθετε για μας. Κανένας δε θα γυρίσει. Απομονωμένοι καταμεσής του πελάγου, θα καταπίνει η θάλασσα τη φωνή μας επίκληση σε σας, θα σβήνει ο βόγγος μας στα συρίγματα των ανέμων, θα ροφούν τα τσιμέντα τους επιθανάτιους ρόγχους μας. Κανείς δεν θα ξαναγυρίσει απ' την κόλαση της Γιούρας. Ο κίνδυνος ορθώνεται τρανός, μέγας και άμεσος.

Και μπροστά σ' αυτή τη θανάσιμη για την Ελλάδα και την ειρήνη απειλή ο υπουργός δικαιοσύνης σωπαίνει ένοχα, σωπαίνει η κυβέρνηση, σωπαίνει η κ. Παπασπύρου που ανατρίχιασε στη Γιούρα κι' ενώ υποσχέθηκε την κατάργησή της, σπαταλάει σήμερα αλύπητα το χρήμα του λαού για ν' ανοίξει τους τάφους της ειρήνευσης και της ελευθερίας του λαού και να θάψει τον ανθρώπινο πολιτισμό μέσα στο κατάπτυστο κάτεργο της Γιούρας και στα κρεματόριά της.

Το μίσος των έξαλλων ανθρώπων αναζωπυρώνεται τελευταία. Διψούν για καινούργιο αίμα, για καινούργιους σακάτηδες, παράλυτους, ακρωτηριασμένους. Το Μακρονήσι ξαναζωντάνεψε, Βρυκολάκιασε. Βιάζονται να λειτουργήσει και το κρεματόριο στη Γιούρα. Ο κ. Παπασπύρου με την ένοχη σιωπή του και τα αναμασήματά του αποδείχνεται συνένοχος του εγκλήματος που προπαρασκευάστηκε και επισπεύδεται η εκτέλεσή του.

Στο όνομα της Ελλάδας, της ειρήνευσης και του ανθρωπισμού, στο όνομα και στην ιερή μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών που έπεσαν για τη λευτεριά και τη Δημοκρατία απευθύνουμε έκκληση σε σας συνάνθρωποι, όποιοι κι αν είσθε, που έχετε καρδιά, ψυχή, που πονάτε τον άνθρωπο, που αγαπάτε την Ελλάδα, που δεν συγχωρείτε το έγκλημα που ετοιμάζεται σε βάρος της δικής μας ζωής σήμερα, του κάθε τίμιου έλληνα αύριο, που αντιτίθεται στις άνομες πράξεις των έξαλλων ανθρώπων, που έχετε χρέος να το ματαιώσετε για να υπερασπίσετε τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, τον ίδιο τον εαυτό σας. Να διαμαρτυρηθείτε στην κυβέρνηση και να αξιώσετε την κατάργηση με νόμο του στρατοπέδου της Γιούρας και την κατεδάφιση των κτιρίων - τάφων της.

Εμείς οι βασανισμένοι δεσμώτες που ξεχνάμε ο,τι περάσαμε και δίνουμε τα χέρια μας γεμάτα αγάπη ακόμα και στους βασανιστές μας για να ειρηνεύσει η πατρίδα μας, σας ζητάμε να ενώσετε μαζί μας τη φωνή σας με τη φωνή των μανάδων μας, των συγγενών μας, τις ενέργειές σας με τις ενέργειες των ελλήνων πατριωτών για να ματαιωθούν τα σατανικά σχέδια της εξόντωσής μας.

Φτάνουν πια τα μίση, φτάνει ο χαλασμός, όχι πια Γιούρα.

Μανώλης Γλέζος τέως βουλευτής – δημοσιογράφος, Αντώνης Αμπατιέλος τέως βουλευτής – συνδικαλιστής, Χρήστος Μόσχος Δημοδιδάσκαλος, Γιάννης Κεφαλόπουλος Δάσκαλος, Μίμης Μπουκουβάλας υπάλληλος, Μάνθος Τσιμπουκίδης τέως βουλευτής, Γιώργης Πέϊκος Δημοσιογράφος, Νίκος Καράς Σπουδαστής, Χρήστος Λογαράς εργάτης, και Παρασκευάς Μουτουραδάκης.

F-3-28.396

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 21.08.1952