Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΑΝΤΡΕΪ ΖΝΤΑΝΩΦ

Πριν τέσσερα χρόνια, στις 31 Αυγούστου 1948 πέθανε από καρδιακό νόσημα ο σύντροφος Αντρέϊ Ζντάνωφ μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚ (μπ) της Σοβ. Ένωσης, γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, βουλευτής στο Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ και στρατηγός του Σοβιετικού Στρατού.
Ο Ζντάνωφ γεννήθηκε στις 26 του Φλεβάρη 1896 στην Μαριούπολη. Από νεολαίος ακόμη παίρνει μέρος στη δουλεία των σοσιαλδημοκρατικών κύκλων της Ρωσίας και στα 1915 μπαίνει στο κόμμα των μπολσεβίκων.
Η ακούραστη δουλειά του, η καθοδηγητική του δράση, οι πολύπλευρες ικανότητές του τον προωθούν στην ηγεσία του κόμματος. Στα 1939 γίνεται μέλος της ΚΕ, στα 1934 γραμματέας της ΚΕ και από το 18ο συνέδριο του κόμματος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ (μπ) της Σοβ. Ένωσης.
Ακούραστη και πολύπλευρη είναι η δράση του Ζντάνωφ στο κόμμα και οι υπηρεσίες του στην ανοικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, για τις οποίες παρασημοφορήθηκε δυο φορές με το παράσημο του Λένιν, καθώς και με το παράσημο της κόκκινης σημαίας της δουλείας. Στον πόλεμο ενάντια στους χιτλερικούς ληστές ο Ζντάνωφ καθοδηγεί προσωπικά την ηρωική αντίσταση της κυκλωμένης πολύς του Λένινγκραντ και παρασημοφορείται με το παράσημο Σουφόρωφ 1ης τάξης και το παράσημο Κουτούζοφ 1ης τάξης.
Η ολόπλευρη κατάχτηση του Μαρξισμού – Λενινισμού, η διαλεχτική σκέψη και η βαθιά γνώση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, πραχτική έκφραση βρήκαν στην ιστορική εισήγηση για τη διεθνή κατάσταση, που έκανε ο Ζντάνωφ στη σύσκεψη του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων στα τέλη του Σ/βρη 1947.
Στην εισήγησή του αυτή ο Ζντάνωφ αναλύει την καινούργια μεταπολεμική αλλαγή στο συσχετισμό των πολίτικων δυνάμεων ανάμεσα στα δυο συστήματα, το σοσιαλιστικό και το καπιταλιστικό, προς όφελος του πρώτου.
Σήμερα ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός με επικεφαλής τις ΕΠΑ μπήκε κι άλας σε ανοιχτή δράση για την πραγματοποίηση των εγκληματικών του σχεδίων, της εξαπόλυσης ενός καινούργιου καταστρεφτικού πόλεμου. Νομίζει, πως έτσι, θα απομακρύνει το σίγουρο χαμό του.
Μα τα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών τυχοδιωχτών είναι καταδικασμένα σε οικτρή αποτυχία. Εκατοντάδες εκατομμύρια απλοί άνθρωποι σ' όλο το κόσμο ενωμένοι σ' ένα τεράστιο ακατανίκητο στρατόπεδο της Ειρήνης με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση και σημαιοφόρο το Μεγάλο Στάλιν, ορθώνουνται σήμερα αποφασισμένοι να σταθούν φρουροί της Ειρήνης, της Λευτεριάς και της Ανεξαρτησίας των Λαών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 31.08.1952

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου