Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 8-04-1952, ΠΟΛΩΝΙΑ

Με καινούργιες χαρές και γέλια γέμισαν ξανά τα σπίτια των σοβιετικών ανθρώπων με τη νέα πέμπτη πτώση των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Αυτό είναι τ’ αποτέλεσμα της ανάπτυξης της βιομηχανικής και γεωργικής παράγωγης, του ανεβάσματος της παραγωγικότητας της δουλειάς, της προσπάθειας για το κατέβασμα του κόστους της παραγωγής σ’ όλα τα προϊόντα. Είναι τ’ αποτέλεσμα του Σοβιετικού καθεστώτος, της φιλειρηνικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης, της φροντίδας του μπολσεβίκικου κόμματος, της Σοβιετικής κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του σ. Στάλιν για τη ζωή των απλών ανθρώπων, φροντίδας που εμπνέει τους σοβιετικούς εργαζόμενους στην ανάληψη καινούργιων υποχρεώσεων άμιλλας στη γιομάτη αυτοθυσία και ηρωισμό φιλειρηνική δουλειά τους για την πιο γρήγορη οικοδόμηση του κομμουνισμού.

Να τι γράφει, ανάμεσα στ’ άλλα, ο μαραγκός Φ. Πολοβινκιν από την πόλη Μόλοτοφ : «Αύριο φεύγω για ανάπαυση στο Κόσλοβοντσκ με έξοδα του κράτους όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί μου … Στην Αμερική ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να θρέψουν ψείρες, ψύλλους και μικρόβια πανούκλας και χολέρας, ενώ οι άνεργοί της πεθαίνουν απ’ την πείνα και τις αρρώστιες … Εμείς, όπως το είπα και στη Πανενωσιακή Συνδιάσκεψη των οπαδών της ειρήνης, δεν έχουμε καιρό για πολέμους, εμείς οικοδομούμε τον κομμουνισμό. Η καινούργια πτώση των τιμών δείχνει ότι έχουμε νέες επιτυχίες στην οικοδόμηση του κομμουνισμού.

Φωτεινή και χαρούμενη είναι η ζωή μας. Κάθε σοβιετικός άνθρωπος δοξάζει τον αγαπημένο μας Στάλιν για την πατρική στοργή που δείχνει για μας τους απλούς σοβιετικούς δουλευτές.»

Από τη μακρινή Άλμα – Άτα γράφει η Νταχάν Ντιουσένοβα μηχανικός εργοστασίου ζαχαροπλαστικής : «… Στο ότι η κυβέρνησή μας μπόρεσε να κατεβάσει σημαντικά τις τιμές, βρίσκεται η συμβολή κάθε σοβιετικού ανθρώπου που εκτελεί τίμια κ’ ευσυνείδητα το καθήκον του στη δουλειά … τον περασμένο χρόνο ανεβάζοντας την παραγωγικότητα της δουλειάς με την καλύτερη χρησιμοποίηση του τεχνικού εξοπλισμού, το προσωπικό του εργοστασίου μας εξοικονόμησε για το κράτος 836 χιλιάδες ρούβλια. Φέτος θα κάνουμε ότι μπορούμε για νάχουμε καινούργιες επιτυχίες στη δουλειά. Αυτή θάναι η καλύτερη απάντηση για τη στοργή που δείχνει ο σ. Στάλιν για τη χαρούμενη και φωτεινή ζωή του λαού μας»…

Ο εφαρμοστής Τσερνομπρόβκιν για να δει τη διαφορά, έφαγε το μεσημέρι τα ίδια φαγητά που είχε φάει την προηγούμενη μέρα της πτώσης των τιμών και επλήρωσε δυο ρούβλια λιγότερα. Ο Ήρωας της Σοσιαλιστικής δουλειάς Γρ. Κούντινωφ λογάριασε πως μονάχα από τα τρόφιμα της οικογένειάς του θάχει οικονομίες 450 – 500 ρούβλια το μήνα. «Η μπριγκόνα μου – είπε – έπιανε προηγούμενα τη νόρμα 170% τώρα θα τη φτάσουμε στα 200%».

Ο σ. Έφιμωφ ήρθε στο εργοστάσιο πριν 8 μήνες μη έχοντας καμιά ειδικότητα. Τώρα είναι τορναδόρος στη ΙΙΙ γρούπα. Στο χρονικό αυτό διάστημα αγόρασε παλτό, κουστούμι κι’ ένα σωρό τεχνικά βιβλία. «Τώρα – είπε – έχω ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για ν’ αγοράσω και άλλα πράγματα. Ολόκληρος ο λαός μας θα ζει ακόμα πιο καλά και πιο πλούσια. Ευχαριστώ την κυβέρνηση και το Μεγάλο Στάλιν για την πατριωτική φροντίδα τους για το λαό». Η σερβιτόρισσα σ. Γκρεμπεσίνκοβα που δουλεύει στο λαϊκό εστιατόριο Ν. 11 λέει: «Κάθε χρόνος που περνά και γίνεται η ζωή του λαού μας πιο πλούσια, πιο όμορφη. Το βλέπω στους πελάτες μας και στους τιμοκαταλόγους μας. Σήμερα όλα τα φαγητά είναι πολύ πιο φτηνά από ότι ήταν πριν. Μερικά φαγητά είναι δέκα φορές πιο φτηνά απ’ ότι ήταν μερικά χρόνια πρωτύτερα. Και κοιτάξτε το τιμοκατάλογό μας πόσο πλούσια είναι η εκλογή που μπορεί να κάνει ο πελάτης».

Στο βιβλιοπωλείο Νο 92 της Μόσχας πουληθήκαν τη μέρα της πτώσης των τιμών μιάμιση φορά περισσότερα βιβλία από τις προηγούμενες μέρες. Στο βιβλίο προτάσεων του βιβλιοπωλείου η παιδαγωγός σ. Μακαρήτσεβα έγραψε : «Εμείς οι σοβιετικοί άνθρωποι ξέρουμε σε τι άθλια κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι των καπιταλιστικών χωρών … Οι τιμές εκεί ανεβαίνουν, η ανεργία αυξάνει, μεγαλώνει η πείνα και η αθλιότητα. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν ν’ ανάψουν καινούργιο παγκόσμιο πόλεμο. Μη έχοντας εμπιστοσύνη στους στρατιώτες τους κάναν συμμάχους τους τα μικρόβια της χολέρας και της πανούκλας. Με οργή και αποτροπιασμό άκουσαν αυτή την είδηση οι σοβιετικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι της δημιουργικής δουλειάς, που σκοπό βάζει την ειρήνη, την αφθονία και την ευτυχία. Η καινούργια κατά σειρά πτώση των τιμών, είναι ακόμα μια λαμπρή απόδειξη της Σταλινικής φροντίδας για την ευτυχία του λαού. Με όλη μας την καρδιά ευχαριστούμε το μεγάλο Στάλιν».

1 σχόλιο: